onsdag 21 maj 2014

OBALANS I EIKOSANOIDERNA?

(repost från 31:a okt 2013)

 Jag har tidigare skrivit om "det metabola syndromet".
Om man går efter den teorin så kan hormonell obalans orsaka en mängd 
sjukdomar, där bland MS.

När man läser lite mer om eikosanoider så förstår man hur.
Eikosanoider beskrivs som kraftfulla superhormoner eller hormonliknande signalsubstanser.
Det jag har fått fram ska jag försöka skriva ner lite kortfattat.
Det är inte lätt.

En kul parentes är att Nobelpriset i medicin gick 1982 till svenskarna Sune Bergström, Bengt Samuelsson och engelsmannen John Vane för sin forskning om eikosanoider. 
Den första eikosanoiden (prostaglandin) upptäcktes redan 1936 av svensken Ulf von Euler.

Det finns minst 100 sorters olika eikosanoider.
Som jag skrev i förra inlägget består de av animaliska långkedjade fettsyror. 
EPA (animaliskt omega3) och AA (animaliskt omega6) är basen. 
De måste vara i balans.

I "Födan vi är anpassade till" av Jenny Reimers har jag hittat en enkel förklaring.
Där pratar man om två huvudsakliga grupper, eller motpoler,
"underhållsgruppen" och "katastrofskyddsgruppen".

Underhållsgruppen 
- bidrar till att hålla oss friska, pigga och aktiva.
- styrs av EPA (animaliskt omega3).

Katastrofskyddsgruppen 
- gör så att vi kan stå emot skador och stora kroppsliga och mentala påfrestningar 
  och för att klara svält.
- styrs av AA (animaliskt omega6).

Det ska fungera så att "underhållsgruppen" ska arbeta med underhåll, uppbyggnad och 
utveckling och "katastrofskyddsgruppen" ska kunna kopplas in under kortare perioder 
när den behövs.

Tyvärr gör för mycket omega6 i kosten , stress, mm att "katastrofskyddsgruppen" får 
arbeta för jämnan. Det gör i sin tur att "underhållsgruppen" aldrig får tid att göra 
sitt jobb.

Obalansen kan driva oss till sjukdomar, de s.k. vällevnadssjukdomarna
som man nu börjar kalla "det metabola syndromet".
MS kan räknas som en av dem.

Vad kan man göra för att komma i balans?

1. Dra ner på kolhydratrik mat
- Mycket kolhydrater i kosten skapar mycket insulin i kroppen. 
  Insulin och glukagon ska vara i balans annars kopplas "katastrofskyddsgruppen" in.

2. Dra ner på vegetabiliska fetter
- Många får i sig alldeles för mycket omega6 vilket gör att "katastrofskyddsgruppen" 
  får övertaget i kroppen.
- Även för stor konsumtion av ALA (vegetabiliskt omega3) kan störa produktionen.

3. Stressa ner och sov bra
- Stresshormonerna adrenalin och kortisol påverkar också "katastrofskyddsgruppen".


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar