ARTIKEL I MAT & HÄLSA, 2012


"MIN MS BLEV BÄTTRE MED

STENÅLDERSKOST"


Maria lider av ms och var på grund av sjukdomen bunden till hemmet under 5 år. I dag har hon släppt medicinerna och satsar på stenålderskost. "Nu går jag ungefär en mil om dagen"

text Petra Olander     foto Patrik Lindström

Hennes mål är att gå från Trelleborg till Kiruna inom ett år. Det är 178 mil. Hon går förvisso sträckan i Borlänge, men likväl är hon på väldigt god väg att klara det - i förtid dessutom.

- I början kunde jag bara gå 2-3 kilometer i taget.
Nu snittar jag på en mil om dagen. Det tar runt 2 -2,5 timme men jag blir starkare hela tiden.
Problemet är att jag får ont i fötterna, de är inte vana vid belastningen.

 Maria har nämligen suttit hemma, utslagen av sin sjukdom, i fem år. Som 28 -åring mitt i livet, med jobb som sjuksköterska och mamma till lille Hampus, då 5 år, och Allis, 9 månader, kom hennes första ms -skov som en blixt från klar himmel. Det slog i första hand ut hennes balanssinne.

- Det kom snabbt. På helgen hade jag varit på bröllop och gått i högklackat. En vecka senare åkte jag akut in på sjukhus eftersom jag knappt kunde stå upp.

 Utredningen tog tid. Maria blev kvar på sjukhuset medan månaderna gick. När beskedet om ms kom visste Maria, genom sitt yrke, precis vad det var hon hade drabbats av. Och att det inte fanns några utsikter att bli frisk. Läkaren gav henne bromsmediciner.

- I bästa fall skulle de göra att jag inte blev sämre, men det fanns inga garantier. Biverkningarna blev svåra.
-Det var som att ha influensa hela tiden. Jag mådde uselt.

Sov flera pass om dagen
Hela år 2007 tog Maria injektioner med bromsmediciner i magen varannan dag. Tills hon fick veta att hennes levervärden var dåliga, till följd av medicineringen. Då sa hon stopp.
- Jag ville inte ta dem mer. Läkarna sa att då fanns det inget de kunde göra för mig.

 Maria lämnade därmed den officiella vården bakom sig. Nu slapp hon influensasymtomen, men sjukdomen var likväl svår. Hon sov flera långa pass varje dag och ta en promenad var uteslutet.
- Jag hade inte ens ork att vara med barnen, jag tog mig bara igenom dag för dag.


 2011 började Maria med lågkolhydratskost, LCHF.
- Jag var simmare som liten och har ätit kolossalt mycket kolhydrater hela livet. Så LCHF innebar att lägga om kosten helt. Men jag hade märkt att jag ofta blev helt utslagenefter jag ätit, och med den nya kosten blev faktiskt blodsockersvängningarna mindre.

 Så fick hon höra talas om en amerikansk läkare, Terry Wahls, som varit så svårt sjuk i ms att hon inte kunde resa sig själv från liggande ställning. Wahls hade prövat en ny diet- paleolitisk mat, också kallad stenålderskost.

Mast rena råvaror
- Hennes berättelse är fantastisk. Efter första året på stenålderskost så kunde hon gå, efter det andra kunde hon cykla!
I stenålderskost ingår mycket "rena" råvaror som nötter, bär, sallader, kött, fisk och få kolhydrater.

 Marias sambo, Anders, och hans bror hade redan börjat med stenålderskost och kände sig mycket piggare. Anders IBS - mage hade blivit bra och hans bror slapp sina astmabesvär. Så Maria tyckte det var dags att pröva själv.
- Jag åt ungefär som Terry Wahls, men la till mycket mer grönsaker för att verkligen få i mig alla näringsämnen. Och så har jag tagit bort mjölken.

- Jag har blivit så otroligt mycket piggare. Nu behöver jag bara lägga mig en gång om dagen, ibland sover jag inte ens utan bara vilar. Jag kan ta hand om barnen, läsa läxor med dem, laga mat och läsa saga på kvällen. Jag har betydligt mer energi i vardagen.

 Yrseln är dock kvar. Maria måste gå med kryckor och håller sig i väggarna inomhus för att hålla balansen. Målet är att kunna promenera utan kryckor utomhus. Mål är viktigt att ha, menar Maria
- även om det tar tid att nå dem.
- Jag skapade min blogg och satte målet att gå 178 mil på ett år för att ha något konkret att fokusera på.

Hon är noga med att påpeka att hon inte är frisk, hon har fortfarande MS och hantera vardagen är en stor utmaning.
- Men jag blir starkare för varje dag. Och tänk, jag har bara ätit så här i ett år!


 En del i Marias nya diet är periodisk fasta, som på många sätt efterliknar våra förfäders priodvisa brist på mat. Maria ätar bara två gånger om dagen  - lunch och middag. Det innebär att hon inte äter under 15 timmar varje dygn.
- Då får kroppen gott om tid på sig att laga cellerna. I vanliga fall sker ju en läkning på natten, medan vi sover, men jag tror att min kropp behöver mer läktid.

 Även barnen har blivit bättre av familjens nya diet. Allis, 7år, som besvärats av svåra migränanfall har inte haft huvudvärk sedan hon slutade med socker, gluten och mjölk.
- Vi märkte att hon ofta fick ett anfall efter ett barnkalas, där de ofta får i sig mycket socker och färgämnen. Därför tog vi bort det på prov och det verkar ju som om hon mår bättre.

Skillnad i livskvallitet
Och storebror Hampus, som haft eksem i ansiktet sedan 2 -års åldern, är numera i princip besvärsfri. Nu har han sin hudsalva mer som ett utifall -att än ett dagligt måste.
- Tänk så mycket mediciner vi hade ätit i dag om vi inte börjat med den här kosten!

 Maria har blivit så bra att sambon Anders har kunnat gå upp i arbetstid. Tidigare behövdes han hemma, som stöttning till Maria och för att ta hand om barnen. Familjen har till och med kunnat åka på resa utomlands.
- Vi var på Kanarieöarna i vintras. Det har jag inte haft en tanke på innan!
Det är en enorm skillnad i livskvallitet.

2 kommentarer:

  1. En fantastisk resa du har gjort, man behöver inga snyftfilmer från Hollywood när man kan läsa om riktiga människor som klarar sånt här! =)

    SvaraRadera
  2. Vilken fin artikel Maria. Och din blog är verkligen inspirerande och full med bra info. Tack för att du delar med dig!

    SvaraRadera